Competițiile sportive pot fi de multe feluri, la fel cum și alergările pot fi de șosea sau de trail. #bloodfluencer Marathon este o competiție sportivă care îmbină alergarea montană, cu porțiunile de șosea. Și pentru că există câteva diferențe între cele două, ne-am gândit să venim în ajutorul tău cu o serie de informații clarificatoare, tocmai pentru ca experiența de #bloodfluencer alergător să fie optimă.
Alergarea de tip trail și cea de șosea
- Trail running este o formă de alergare care se desfășoară pe terenuri naturale, adesea dificile și provocatoare, cum ar fi cărări, poteci, trasee montane și alte zone off-road. Acest lucru înseamnă că alergătorii de trail trebuie să se confrunte cu un teren accidentat, diferite tipuri de dealuri, coborâri abrupte și multe obstacole întâlnite în timpul antrenamentelor, inclusiv: rădăcini, pietre, noroi sau apă.
- Diferențele dintre alergarea pe teren și alergarea pe asfalt sunt considerabile. Traseele asfaltate sunt mai stabile și mai liniștite, în timp ce alergările pe traseu se desfășoară pe suprafețe variabile și variate. Terenul de trail este mai tehnic, necesitând mai multă concentrare și capacitatea de a face față obstacolelor. Alergarea pe asfalt poate deveni monotonă după un timp, în timp ce alergarea pe traseu oferă o varietate de peisaje și provocări.
- În plus, alergarea pe traseu are, de asemenea, un efect diferit asupra organismului. Datorită terenului variabil și neuniform, mușchii și articulațiile sunt mai mult angrenate, ceea ce are ca efect întărirea întregului corp. De asemenea, alergarea pe traseu este mai prietenoasă cu articulațiile, deoarece solul absoarbe șocurile și reduce tensiunea. Alergarea pe asfalt, pe de altă parte, este mai uniformă, oferă acces la repere de obicei familiare, astfel încât nu trebuie să îți faci griji că te pierzi, și poate solicita mai mult articulațiile.
- Trail running îți oferă oportunitatea de a explora noi trasee înconjurate de natură, de a te bucura de un teren dinamic și de a-ți împinge limitele corpului tău.
La ce să fii atent dacă ești un alergător începător
- Alege echipamentul de alergare potrivit
- Alimentație și hidratare corespunzătoare înainte de alergare
- Nu renunța niciodată la încălzire, înainte de alergare – mușchii neîncălziți în prealabil sunt supuși riscului de accidentare. Poți face câteva exerciții de stretching, combinate cu mersul alert, pentru a pregăti organismul pentru efort.
- Asigură-te că menții o postură corectă în timp ce alergi – Spatele trebuie să fie drept, privirea îndreptată înainte, iar umerii nu trebuie să fie lăsați. Coatele se îndoaie la 90 de grade și trebuie să le ții pe lângă corp, în timp ce alergi. Ține palmele deschise, încordează puțin abdomenul și ridică genunchii cât este necesar pentru a folosi mușchii picioarelor eficient, în timpul alergării.
- Nu uita să respiri în timp ce alergi – organismul tău are nevoie de oxigen pentru a face față efortului fizic depus.
Bine de știut în alergarea de tip trail
- Cel mai important lucru de știut: timpul și viteză sunt secundare în trail running. Acest tip de alergare îți permite să te bucuri de natură, de peisajele zonei și de momentul prezent.
- Spre deosebire de alergările pe șosea, nu există comparații în trail running. Pantele, terenul și dificultățile sunt diferite pe fiecare traseu – 10k nu înseamnă 10k.
- Pe terenuri denivelate, pantofii speciali sunt foarte folositori. Pantofii de alergare oferă aderența pe suprafețe alunecoase și în toate condițiile meteorologice.
- Alergarea pe poteci neasfaltate este mult mai obositoare decât alergarea pe șosea și este, de asemenea, necunoscută pentru mușchi la început. Așa că cel mai bine este să începi calm, cu distanță și ritm. În timp ce timpul este, într-adevăr, secundar atunci când alergi pe traseu, este recomandat și că alergătorii avansați care aleargă pe teren necunoscut să folosească un ceas de alergare cu funcție de revenire la pornire.
De reținut!
- Încălțămintea face diferența.
- Ai nevoie de variate accesorii: vestă de hidratare, pălărie / șapcă, ochelari de soare, GPS / un ceas sportiv, geacă impermeabilă, bețe de alergare montană, lampa frontală.
- Începe de la rute ușoare: ca în orice disciplină sportivă și activitate outdoor, începutul va fi progresiv. Primii pași trebuie făcuți prin zone cu puține denivelări și pe un teren nu foarte tehnic. Chiar dacă ai un kilometraj impresionant în spate, dar nu în off-road, picioarele au nevoie de îmbunătățiri. Pe astfel de suprafețe, suferă mai ales gleznele și genunchii. Articulațiile sunt supuse unui efort excesiv, cu care nu s-au obișnuit încă. Din motive similare, au nevoie de o perioada de rodaj în care să se întărească și să se adapteze noilor condiții de rulare.
- Urcările nu sunt același lucru cu coborârile: în special, urcările pot părea interminabile. Și te vor chinui până la limita de suportabilitate. Dar o înclinație de multe grade nu trebuie să te demoralizeze. Dacă simți nevoia să reduci frecvența și lungimea pașilor, o poți face. În loc să alergi, poți merge, iar uneori poate fi util chiar să te opreșți. Stai câteva clipe, respiră, ia o gură de apă și una de mâncare. Relaxează-ti picioarele și poate brațele, mai ales dacă ai în dotare și bețe. Porțiunile de coborâre supun corpul la efort suplimentar. Musculatura tinde să devină mai rigidă, tocmai pentru a împiedică accelerarea.
Acum că te-ai familiarizat mai bine cu alergarea de trail, ai nevoie de o competiție unde să îți pui în aplicare cunoștințele. Și unde altundeva poți face mai bine acest lucru, dacă nu la #bloodfluencer Marathon 2025?! Noi abia așteptăm să te cunoaștem!